ЗАКЛЮЧИТЕЛНА ПРЕСКОНФЕРЕНЦУЯ - по проект "Music Art Tabor"!

 


🎥🔴Представяне на филма Music Art Tabor, с участието на български и норвежки музиканти и съвременни артисти, заедно с млади ромски таланти от крайните квартали на София и малки населени места в страната❗
📯На 26 април 2024 г. от 17.30 ч. в 📢 "Aтелие Пластелин“ (ул. „Цар Симеон“ 48) ще се проведе заключителна пресконференция по проект „Music Art Tabor – Eкспериментиране с нови пространства за отваряне на границите между професионални творци и аматьори чрез синтез на изкуствата и интерпретации на традиционни теми, свързани с културата на ромите“ , осъществяван с финансовата подкрепа на Програма РА14 „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“, финансиран от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2022-2024 г. Бенефициент по проекта е сдружение „ИМЕ“, в партньорство с Норвежкото дружество на композиторите и текстописците – NOPA (https://nopa.no/english/ ).
📯Music Art Tabor е проект, който от юни до октомври 2023 г. представи музиканти и артисти от България и Норвегия в крайните квартали на ⭕София - Орландовци, Факултета и Христо Ботев, и в четири малки населени места в България - ⭕с. Градец (община Котел), ⭕с. Драгиново (община Велинград), ⭕ гр. Лом и ⭕с. Долни Цибър и ⭕с. Осиковица (община Правец).
🎯Целта беше чрез изкуство, музика, спорт и занаяти да се подобри достъпът до култура на младежи в неравностойно положение и младежи от етнически малцинства в изолирани градски райони и малки населени места в България и да се осъществи междукултурен диалог.
📯В рамките на заключителната пресконференция ще бъдат представени резултатите по проекта като успешен модел за културна и социална интеграция чрез изкуства, изложба на детски рисунки и документалния филм Music Art Tabor.
🔙Началото на проекта беше дадено на 16 юни 2023 г. в „ТОПЛОЦЕНТРАЛА“ – Регионален център за съвременно изкуство в София от Ния Пушкарова - визуален артист и председател на сдружение „ИМЕ“, Осмунд Приц - норвежки композитор, текстописец и музикант, свързан с Inferno Metal Festival в Осло и Beyond the Gates Festival в Берген, Ингрид Киндем - композитор и музикален продуцент, бивш председател на NOPA (Норвежкото дружество на композиторите и текстописците) и TONO (Норвежкото дружество за управление на авторски и изпълнителски права на музиканти и текстописци), Йон-Коре Хауген - норвежко-саамски композитор, джаз музикант и продуцент, носител на наградата Композитор на годината за 2019 г. от Sámi Music Award в Норвегия и партньори по проекта.
💥Music Art Tabor, с концепция на пътуващ фестивал, привлече много известни български и норвежки музиканти, сред които майсторът на акордеона Стиян Карстенсен, световно известните тромпетисти Росен Захариев - Роко и Арне Ийот, виртуозният кларинетист Филип Симеонов - Феката, фънк-джаз-прогресив китаристите Ангел Демирев, Хорвард Нурберг Фундруд и Виктор Дичев, майсторът на перкусиите Борислав Петров, изключителният ромски цигулар Сали Георгиев, композиторите Йон-Коре Хауген и Айнар Стрей, електро-джаз музикантите Йенс Борж и Каролин Хегренес - известна с артистичния си псевдоним Karolinski, ромските оркестри „Карандила Джуниър“ и „Цеко бенд“, много ромски таланти от с. Градец, с. Драгиново, гр. Лом, с. Долни Цибър, с. Осиковица, от крайните софийски квартали Орландовци, Факултета и Христо Ботев. В проекта взеха участие още DJ YvesО, танцьорите от Sofia City Breakers и съвременните артисти Анна Бачева и Елина Иванова.
✔ Music Art Tabor завърши на 12 октомври 2023 г. на нестандартната локация ЖП гара Подуяне в София с концерт, изпълнен с разнообразие от музикални стилове, ромски ритми, български и норвежки фолклор, в комбинация с визуални арт инсталации, които очароваха публиката. Изключително вълнуващи кадри от тази нестандартна колаборация на артисти и музиканти ще бъдат представени в документалния филм Music Art Tabor.
***
Проектът “Music Art Tabor – Експериментиране с нови пространства за отваряне на границите между професионални творци и аматьори чрез синтез на изкуствата и интерпретации на традиционни теми свързани с културата на ромите” се изпълнява от сдружение „ИМЕ“ по Програма PA14 „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“ с финансовия принос на Република Исландия, Княжество Лихтенщайн и Кралство Норвегия чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и национално съфинансиране с Програмен оператор Министерство на културата по договор № BGCULTURE-2.002-0047-C01. Партньор на проекта е Норвежкото дружество на композиторите и текстописците – NOPA (https://nopa.no/english/ ). 
Вижте по-малко